Archiv pro školní rok 2019-2020


30.6. 2020 Učitelé ZŠ T. G. Masaryka
Devítka na konci roku

Devět let školní docházky uteklo jako voda a naše osmnáctičlenná parta přichází naposledy do školy. Poslední ročník přinesl nejen učení a spoustu zajímavých akcí, ale také podání přihlášek na střední školy, studium k přijímačkám.


6.3. 2020 Mgr. Iva Mráčková
Reprezentace naší školy v cizích jazycích

Během měsíce ledna se žáci naší školy zúčastnili okresního kola soutěže v cizích jazycích. Své dovednosti v německém jazyce prezentovala Eliška Šťastná (9. A) a v anglickém jazyce pak Jakub Bartoš (6. B) a Adéla Šejvlová (9. A). Uvedeným žákům děkujeme za odvahu a reprezentaci naší školy.


6.3. 2020 Mgr. Petra Kopecká
Vyhodnocení Recyklohraní za 1. pololetí

1. pololetí je již za námi a stále jsou mezi našimi žáky tací, kteří poctivě do školy přináší vysloužilé spotřebiče a vybité baterie. Z těch nejakčnějších nosičů jsem vybrala tyto tři: Nosálová Tereza (5.A) Utěšená Michaela (5.B) Urbanová Michaela (6.B)


6.3. 2020 Mgr. Petra Kopecká
Badatelský klub - lávové lampy

2. pololetí je již v plném proudu a i náš klub také jede v plném proudu. Tentokrát se vedení hodiny ujala žákyně 5.B, Natálie Sainerová, a pod jejím vedením si žáci vytvářeli své lávové lampy z běžně dostupných surovin.


22.2. 2020 Mgr. A. Segizbaeva
NEVIDITELNÁ VÝSTAVA

Představte si, že ztratíte zrak. Děsivé, že? A teď si představte, jak byste zvládali každodenní činnosti. Třeba jen zalít si kávu a neopařit se, připravit si jídlo, obléci se, vyjít na ulici a trefit na to správné místo, aniž byste zabloudili, nebo vás někdo okradl. Každý den tisíc výzev, každý den jedno velké dobrodružství. Troufáte si vstoupit do tohoto světa?


22.2. 2020 Mgr. Anna Brothánková
LVVZ 2020 – Janské Lázně

V sobotu 8. února 2020 se kolem osmé hodiny ranní začalo plnit školní parkoviště nedočkavými žáky a žákyněmi 7. ročníků. Po naložení všech zavazadel, včetně lyžařského a snowboardového vybavení, jsme se rozloučili s rodiči a v počtu 36 žáků, třech učitelů a jedné zdravotnice jsme se autobusem vydali směrem Janské Lázně.


22.2. 2020 Mgr. P. Ellis
Techmania Science Center

Je středa, 12. února, a téměř celý druhý stupeň se ráno schází na parkovišti školy, aby se autobusy vydal do Techmania Science Center v Plzni. Toto moderní centrum vzniklo v prostorách plzeňské Škodovky, proto jsou součástí expozice také reálné dopravní prostředky (lokomotivy, trolejbus).


22.2. 2020 M. Hadačová a M. Císařová
Pospolu u stolu

Po prosincovém maratónu ve tvoření na Vánoce je leden měsícem spíš klidným. V letošním roce jsme zvolili téma mezi dětmi velmi oblíbené. Během roku se děti vzájemně zvou na různé párty, narozeninové oslavy a setkání.


12.2. 2020 Mgr. Petra Kopecká
Školní kolo Biologické olympiády

Letošní školní kolo BO již proběhlo a vzešli nám z něho vítězové. Účastníků moc nebylo, ale ty, které dorazily, přišly dobrovolně a s veselou náladou.


15.1. 2020 Mgr.F. Maxa
Hezký úspěch!

7. ledna 2020 se zúčastnil tým žáků naší školy florbalového turnaje žáků ZŠ - okresního kola skupiny B v Třeboni. Našimi soupeři byly týmy z Rapšachu, Třeboně a J. Hradce.


9.1. 2020 Mgr. Petra Kopecká
Badatelský klub

V našem klubu se rozhodně nenudíme, je pořád co sledovat a zkoumat, ať už pod mikroskopem či v chemické laboratoři. Malí badatelé přináší do badatelských hodin své nápady a tím je naše práce pestřejší.


20.12. 2019
Krásné Vánoce a Šťastný NOVÝ ROK na ZŠ Suchdol n/ Luž.

Již tradičně si krásné Vánoce a vše dobré v nové roce popřáli žáci, pedagogové
a všichni zaměstnanci školy na vánoční besídce v pátek 20. prosince 2019


20.12. 2019 Mgr. Šárka Oesterreicherr
Před Vánoci do Jižní Ameriky

Jeden z posledních školních dnů roku 2019 měli žáci 7. ročníků zpestřený cestovatelskou přednáškou. Dne 19. prosince 2019 naši školu navštívil Michal Dibďák, který vzal mladé posluchače do Jižní Ameriky, konkrétně do Argentiny a Brazílie.


20.12. 2019 Mgr. B. Juráková
Předvánoční výlet do Třeboně

Po školním jarmarku se žáci 2. ročníku vydali na předvánoční výlet do Třeboně. Cesta autobusem velmi rychle utekla a než jsme se nadáli, už jsme vystupovali u kostela nedaleko náměstí.


19.12. 2019 Mgr. Šárka Oesterreicher
Vánoční Vídeň

Mrazivého dne, který nesl magický datum 12.12., jsme se vydali s žáky 8.A, 8.B a 9.A na výlet do hlavního města Rakouska, do předvánoční Vídně.


19.12. 2019 Mgr. Petra Kopecká
2. kolo Mladého chemika

Mám upřímnou radost, když můžu pochválit své 3 žákyně z 9.A, které jely bojovat do Prahy 12. prosince, aby se utkaly s ostatními mladými chemiky z naší ČR.


12.12. 2019 za 6.B Jakub Bartoš
Exkurze České Budějovice

Ve středu 4.12. 2019 jsme jeli na exkurzi do planetária v Českých Budějovicích. Když jsme přijeli do Českých Budějovic, rovnou jsme zamířili do budovy planetária, kde se nás ujal pán. Posadili jsme se na sedačky, koukali jsme na kulatý strop, kde se vše promítalo.


11.12. 2019 Mgr. Iva Mráčková
30 let po „sametové revoluci“

Žáci 7. ročníku se v hodinách občanské výchovy navrátili o 30 let zpět, aby si připomněli dobu, která velmi výrazně ovlivnila dějiny naší země, a zároveň aby se zamysleli nad tím, co pro ně a jejich blízké události v roce 1989 znamenaly.


10.12. 2019 Mgr. Z. Zbudilová
Mikulášská návštěva

Svatý Mikuláš se svou družinou navštívil i naši školu. V doprovodu krásných andělů a zároveň se zástupci moci pekelné vstoupil do prostor tříd 1. stupně. Dětem se představil, seznámil je se svou družinou a vysvětlil, odkud za nimi přichází. Některé děti ani nevěděly, kdy slaví sv. Mikuláš svůj svátek.


10.12. 2019 Mgr. Iva Mráčková
101 let naší republiky

Koncem listopadu si žáci 9. ročníku připravili pro své mladší spolužáky prezentaci o 101leté historii naší vlasti. Učinili tak v době, kdy se velmi často připomínalo 30. výročí tzv. sametové revoluce a pádu železné opony. Oni se ale zaměřili i na to, co předcházelo těmto událostem.


10.12. 2019 M. Hadačová
Čertíci malovali čertíky

Letošní adventní tvoření jsme si ve školní družině báječně užili. Jako téma jsme si vybrali postavu všem dobře známou a velmi fotogenickou. Děti si vytvořily dvojice a suchým pastelem malovaly čertíky. .


3.12. 2019 Mgr. Petra Kopecká
Galapágy

Dne 26.11.2019 šla naše škola na pana Tomáše Kubeše do kina, který nám vyprávěl o Galapágách. Žijí tam zajímavé druhy zvířat, např. prehistoricky vyhlížející ještěři – varani, želvy, tučňáci, lachtani, terejové a spousty dalších. Galapágy jsou nejhezčí ostrovy na světě!
A. Vosika, D. Hrbek (6.A)


29.11. 2019 Mgr. Hana Chlapcová
OCENĚNÍ V PRAZE

V pátek 22. listopadu 2019 se v zasedací síni Magistrátu hlavního města Prahy uskutečnilo slavnostní vyhodnocení výsledků XII. ročníku soutěže TGM – život, dílo a odkaz pro současnost a budoucnost. Soutěž pořádá každoročně Masarykovo demokratické hnutí.


6.11. 2019 Mgr. Anna Brothánková
Turistický kurz 5. tříd na Křemešníku

Ve dnech 15. – 18. 10. 2019 proběhl první ročník turistického kurzu žáků pátých tříd. Kurz se uskutečnil v hotelu Křemešník v poklidném prostředí západní části Kraje Vysočina nedaleko města Pelhřimov.


6.11. 2019 Mgr. Šárka Oesterreicher
Halloweenská noc

Jak vypadá škola v noci, kdy do tříd dopadá pouze světlo lamp z ulice, chodby zejí prázdnotou a místo dětského smíchu je slyšet jen tikot hodin na stěně? A nese se drnčivý zvuk školního zvonku budovou také o víkendu? Podobné otázky napadly určitě tu a tam každého.


5.11. 2019 Mgr. Petra Kopecká
Přírodovědný klokan 2019

3 žákyně z naší 9.A nelenily a vrhly se do další soutěže, tentokrát „Přírodovědný klokan“. Tato trojice je letos velmi aktivní, neboť „vymete“ kdejakou vědomostní soutěž! A to mne moc těší, že se nebojí ukázat, že také něco neumí a naopak sobě dokáží, že právě něco umí!


5.11. 2019 Mgr. Petra Kopecká
MLADÝ CHEMIK

Vyhodnocení chemické soutěže (9.A – dobrovolníci) 1. Toulová Barbora 51,5 b/ 66 b 2. Soudek Jakub 42 b/ 66 b 3. Šťastná Eliška 38,5 b/ 66 b


25.10. 2019 Mgr. Petra Kopecká
Školní družina si „recyklohraje“

I letos se školní družina zapojila do recyklohraní, a to tím, že vytvářela pod vedením svých vychovatelek „recyklační zpravodaj“. Žáci si nejprve přiblížili téma „recyklace“, výrobu nových věcí z recyklovaných materiálů, pustili si k tomu názorný dokument a pak tvořili osmisměrky, křížovky, příběhy doplněné trefnými obrázky.


25.10. 2019 Mgr. Šárka Oesterreicher
Romantismus není jen romantika

V pátek 27. září si žáci 2. stupně zpestřili dopolední výuku návštěvou kina, kde zhlédli divadelní představení „Romantismus není jen romantika aneb Evropou od Goetha k Vrchlickému“ od hereckého souboru z Hradce Králové Divadélko pro školy. Divadelní pořad svému publiku přiblížil pozadí doby a netradiční formou přestavil autory literárního romantismu a jejich tvorbu.


24.10. 2019 Mgr. A. Segizbaeva
Gulliverova cesta do fantazie

Dne 11. 10. jsme se se žáky 5. ročníků vydali na dobrodružnou cestu do Prahy do Centra současného umění v Doxu. Zde jsme zhlédli výstavu O létání a jiných snech od českého ilustrátora dětských knížek Petra Síse a zúčastnili se výtvarného workshopu, který byl zaměřen na dobrodružnou knížku od Jonathana Swifta, Gulliverovy cesty.

br>
20.9. 2019 M. Hadačová
Áron a Vendelín

Již několik let po sobě chodí na počátku školního roku do školní družiny na návštěvu pan Pavel Rakouš se svým psem Áronem. Loni k Áronovi přibyl i pes Vendelín. Pan Rakouš je totiž vášnivý milovník psů se zaměřením na psy chodské. Děti se na psí návštěvu vždy těší .


19.9. 2019 Mgr. Šárka Oesterreicher
Úvodní třídní výlet

Prosluněný čtvrteční den 12. září si žáci 7. ročníků zpříjemnili třídním výletem na Nové Hrady. Než jsme se vypravili do cílového města, navštívili jsme v Českých Velenicích v Komunitním centru FÉNIX Retrohrátky, výstavu designových hraček z dob minulých.